Skip to Main Content »

 
 

Principes Persoonlijk Leiderschap

Principes Persoonlijk Leiderschap

Beschikbaarheid: Op voorraad

€ 5,00

Snel overzicht

Leiderschap. Een gave, of kun je het ook leren? Je kunt in ieder geval een aantal principes in acht nemen. Dit model geeft inzicht om te komen tot een win/win situatie. Uiteindelijk wil je dat iedereen 'wint'. In hoeverre denk je aan de ander en in hoeverre alleen aan jezelf. En ben je succesvoller als je een beetje 'lef' hebt?


Related Models: Drama TriangleTypology of CommunicationPrinciples of Effective LeadershipTeam BuildingPillars of CommitmentTypology of Knowledge WorkersCoachingHerzberg FactorsCoaching ArtsFace-to-Face CommunicationTrust EquationFormula of Trust

€ 5,00

leiderschap cartoon

Meer afbeeldingen

 • leiderschap cartoon
 • leiderschap page01
 • leiderschap page02
 • leiderschap page03
 • Leadership Cartoon
 • Leadership Page01
 • Leadership Page02
 • Leadership Page03

Details

Principes persoonlijk leiderschap

 

Oorsprong

Dit model komt uit de koker van Stephan R. Covey (Salt Lake City, 24 oktober 1932). Covey leeft met zijn vrouw Sandra en familie in Provo (Utah), waar ook de Brigham Young Universiteit is gevestigd. Dr. Covey gaf les aan de universiteit voordat hij succes had na het uitbrengen van zijn boek 'The Seven Habits of Highly Effective People'. Hij is vader van negen kinderen en grootvader van 50 kleinkinderen. In 2003 ontving hij de vaderschapsprijs van het 'National Fatherhood Initiative'.

Covey beschrijft in zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap hoe je gelukkiger en effectiever in het leven kan staan en hoe je als (bege)leider van mensen effectiever kunt zijn. Het boek is het resultaat van langdurig onderzoek naar de principes van succes. Tot de Eerste Wereldoorlog was succes vanuit een principiële levenshouding vooral samen te vatten in begrippen als nederigheid, integriteit, gematigdheid, trouw, geduld. Na de Eerste Wereldoorlog werd succes door een meer pragmatische levenshouding anders gedefinieerd. Succes wordt vooral afgemeten aan persoonlijke prestatie, vaardigheden en status. Covey beargumenteert dat blijvend succes alleen langdurig mogelijk is als je leeft volgens principiële principes. Principes die hij samenvat in de 7 eigenschappen.

Related Models: Drama TriangleTypology of CommunicationPrinciples of Effective LeadershipTeam BuildingPillars of CommitmentTypology of Knowledge WorkersCoachingHerzberg FactorsCoaching ArtsFace-to-Face CommunicationTrust EquationFormula of Trust

 

Het model

Dit model is onderdeel van het Covey verhaal over de zeven eigenschappen (inmiddels 8) van effectief leiderschap. Dit model gericht op ‘moed’  en ‘consideratie’ is onderdeel van eigenschap 4: denk in termen van ‘win – win’. Hieronder is de kapstok opgebouwd waarin we langzaam afdalen naar de plek van dit model.

De zeven eigenschappen van Covey zijn:

      Eigenschap 1: Wees proactief;

      Eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen;

      Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst;

      Eigenschap 4: Denk in termen van 'win - win';

      Eigenschap 5: Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden;

      Eigenschap 6: Werk synergetisch;

      Eigenschap 7: Hou de zaag scherp.

Dit model is onderdeel van eigenschap 4: denk in termen van ‘win  win’. In relatie tot deze eigenschap beschrijft Covey 6 paradigma’s van menselijke interactie:

      1. Winnen/winnen: altijd streven naar wederzijds voordeel bij álle interacties;

      2. Winnen/verliezen: als de één wint, verliest de ander. Macht, positie;

      3. Verliezen/winnen: ik verlies, jij wint. Als ik maar aardig gevonden wordt. Tast zelfrespect aan;

      4. Verliezen/verliezen: als twee mensen met winnen/verliezen mentaliteit tegenover elkaar staan;

      5. Winnen. Geen rivaliteit, alleen maar eigen zaakjes veilig stellen;

      6. Geen akkoord. We gaan niet samenwerken.

Welke vorm van interactie moet je nu kiezen? Is er één de beste? Nee. Het ligt aan de situatie waarin je verkeert en wat je wilt bereiken. De strategie, die je zelf kiest, kun je daarop afstemmen. Je hebt immers weinig tot niks te vertellen over diegene die aan de andere kant van de tafel zit.

Ben je met een sportwedstrijd bezig, dan kies je voor winnen/verliezen (tenzij een gelijkspel beide ploegen in de volgende ronde brengt… J). Probeer je (mentaal) krediet op te bouwen bij iemand, dan is een keer verliezen wellicht een goede zet. Zie ook ‘leiderschapsstijl en conflicthantering’.

Maar wat als je van elkaar afhankelijk bent? Dan is er maar één optie: winnen/winnen! En er is maar één alternatief: geen akkoord. Maar wat is er nodig om een win/win situatie te krijgen? Vijf aspecten:

      Karakter. Drie karaktertrekken zijn belangrijk:

 • Integriteit. Leven in harmonie met je hoogste waarden;
 • Volwassenheid. Het evenwicht tussen moed en consideratie. De respect/zelfrespect balans;
 • Mentaliteit van overvloed. Er is genoeg voor iedereen.

      Relaties: vertrouwen, een hoge emotionele bankrekening;

      Akkoorden: resultaten, richtlijnen, hulpmiddelen, verantwoordelijkheid, gevolgen;

      Systemen: beloning, opleiding, begroting, etc. ingericht op winnen/winnen;

      Processen: de ander begrijpen, focus op werkelijke zaken en niet op standpunten, aanvaardbare resultaten, opties bedenken.

Kijken we naar het aspect volwassenheid dan zie je dat het hier gaat om moed en consideratie. Dit zijn precies de twee variabalen verwerkt in dit model. Het lijkt erop dat slechts deze twee aspecten de eindsituatie bepalen. Dit is niet het geval. Alle andere aspecten spelen ook een voorname rol.

Het model zegt wel dat zonder consideratie voor de ander en zonder moed geen win/win situatie zullen behalen.

 

Wat kun jij ermee?

Kijk welke ‘onderhandelingen’ er op je wachten binnenkort, wat je eruit wilt halen en welke strategie jijzelf zou willen volgen. Wil je investeren in (mentale) kredieten omdat binnenkort een veel grotere ‘vis’ binnengehaald moet worden, overweeg dan de verliezen/winnen optie. Gaat het om één plek, één baan, één vacature, jouw droombaan? Winnen/verliezen lijkt de enige optie. Heb dan lef, veel lef en niet te veel consideratie voor de ander. Speel het spel wel fair.

Vaak kunnen we ons richten op winnen/winnen. Probeer er bewust mee bezig te zijn. Respecteer de ander en laat jezelf niet ondersneeuwen. Jij bent ook iemand. Weet je dit in te vullen, zorg dan dat de andere aspecten voor een win/win situatie ook zijn ingevuld.

Succes, en winnen hè, beiden!

 

Related Models: 

-   Drama Triangle

-   Typology of Communication

-   Principles of Effective Leadership

-   Team Building

-   Pillars of Commitment

-   Typology of Knowledge Workers

-   Coaching

-   Herzberg Factors

-   Coaching Arts

-   Face-to-Face Communication

-   Trust Equation

-   Formula of Trust

 

 

Bronnen:

       Wikipedia, 2011

       De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Stephen R. Covey, (EAN: 9789047054641)