Skip to Main Content »

 
 

Productlevenscyclus

Productlevenscyclus

Beschikbaarheid: Op voorraad

€ 4,00

Snel overzicht

Elk product dat op de markt wordt gezet doorloopt een viertal verschillende fasen die worden beschreven in de productlevenscyclus. De snelheid waarmee elk product zich door deze cyclus begeeft is afhankelijk van onder meer de marktvraag en de gebruikte marketinginstrumenten. De duur van iedere fase kan variëren van enkele weken tot vele decennia. Afhankelijk van de fase waarin een bepaald product zich bevindt zijn er een aantal combinaties uit deze marketingmix die over het algemeen het beste resultaat hebben.


Related models: AIDA Model7S ModelKnowledge TriangleINKSWOT AnalysisBalanced ScorecardFive ForcesBCG Matrix6W's of Corporate GrowthCRM;KondratieffCustomer PyramidProduct Life Cycle

€ 4,00

Productlevenscyclus - Cartoon

Meer afbeeldingen

  • Product Life Cycle - Cartoon
  • Productlevenscyclus - Cartoon

Details

Het Model

 

De Product life cycle, of Productlevenscyclus, is een begrip uit de marketing en economie dat gebruikt wordt om te onderzoeken welke marketingstrategieën op een bepaald moment het best kunnen worden toegepast op een bepaald product. De Engelse term werd voor het eerste gebruikt door Theodore Levitt[1].

Related models: AIDA Model7S ModelKnowledge TriangleINKSWOT AnalysisBalanced ScorecardFive ForcesBCG Matrix6W's of Corporate GrowthCRM;KondratieffCustomer PyramidProduct Life Cycle

Elk product dat op de markt wordt gezet doorloopt een viertal verschillende fasen die worden beschreven in de productlevenscyclus. De snelheid waarmee elk product zich door deze cyclus begeeft is afhankelijk van onder meer de marktvraag en de gebruikte marketinginstrumenten. De duur van iedere fase kan variëren van enkele weken tot vele decennia. Afhankelijk van de fase waarin een bepaald product zich bevindt zijn er een aantal combinaties uit deze marketingmix die over het algemeen het beste resultaat hebben.

Het gaat bij de productlevenscyclus overigens niet over het product van een individueel bedrijf maar vooral om de levenscyclus van een bepaald product wat mogelijk door meerdere bedrijven geproduceerd / uitgegeven wordt.

Niet ieder product doorloopt iedere fase; sommige producten komen nooit verder dan de introductiefase terwijl andere producten (bijvoorbeeld brood) zich al eeuwenlang in de fase van volwassenheid bevinden.

In de loop der tijd zijn er diverse modellen verschenen die van elkaar afwijken op het gebied van het aantal fasen.
 

Introductie

Een product dat succesvol door de productontwikkeling is gekomen zal op de markt dienen te worden gezet. In deze fase worden er relatief weinig exemplaren verkocht en wordt er nog geen winst gemaakt op het te verkopen product. Concurrentie is er in deze fase niet of nauwelijks doordat het een nieuw product betreft.

In deze fase zal de marketing vooral gericht zijn op de bekendmaking van het product bij de consument. Over het algemeen wordt er in deze fase veel geld uitgegeven aan marketing om op die manier het product onder de aandacht te brengen. Naarmate meer consumenten het product kopen, komt het product in de volgende fase terecht.

 

Groei

In deze fase neemt de verkoop van het product fors toe, alsmede de winst voor het bedrijf dat het product op de markt bracht. Tijdens deze fase zullen concurrenten veelal hun eigen versie van het product op de markt brengen om op die manier ook deel uit te maken van het succes van het product. Het is vooral tijdens deze fase dat de meeste winst wordt behaald (hoge verkoopcijfers en lage productiekosten per eenheid).

Aan het eind van deze fase zijn het vooral de prijsbewuste consumenten die het product nog niet gekocht hebben, deze zullen daardoor sneller verleid worden door concurrenten die het product goedkoper aanbieden dan de oorspronkelijke producent.

Ook in deze fase worden er nog substantiële uitgaven gedaan door de marketingafdeling om maar zoveel mogelijk mogelijke consumenten te bereiken. Als zo goed als alle consumenten in de gekozen markt bereikt zijn, treedt de volgende fase in de cyclus op.

 

Volwassenheid

Als de meeste consumenten het product hebben aangeschaft zal de concurrentie steeds heftiger worden. Door te stunten met prijzen of andere aanbiedingen zullen de laatste consumenten over de streep worden getrokken of bestaande consumenten worden uitgenodigd een extra (of vervangend) exemplaar aan te schaffen.

Men kan deze fase verlengen, of zelfs gedeeltelijk vertragen, door het product te vernieuwen (extra dienstverlening, nieuwe functies, etc...) of door in nieuwe markten te investeren. De kosten voor marketing stijgen in deze fase aanzienlijk doordat er zowel geadverteerd moet worden voor bestaande consumenten om niet voor de concurrent te kiezen maar ook om nieuwe markten te bereiken met een aangepaste marketingmix.

 

Verzadiging

Het product neemt af in verkoop. De meeste mensen hebben het product. Er zijn betere alternatieven op de markt verkrijgbaar. Sommige zien de verzadiging niet als fase maar als het hoogste punt ('tipping point') boven op de berg waar de volwassenheid overgaat in verval.

 

Terugval

Uiteindelijk zal men in de vijfde en laatste fase van het product aangekomen zijn . Hierin worden vrijwel geen nieuwe aankopen verricht en de meeste concurrenten zullen zich inmiddels hebben teruggetrokken door de steeds minder wordende winsten en toenemende concurrentie. Hoewel deze fase door natuurlijk verloop kan intreden, kan deze ook sneller in gang worden gezet door de introductie van nieuwe producten.

Bedrijven besluiten meestal om hun product ook in deze fase nog aan te bieden om zo trouwe klanten niet voor het hoofd te stoten (en op die manier een negatief imago over zich af te roepen). Uiteindelijk zal het product toch volledig van de markt worden gehaald, ten gunste van andere producten met meer geprefereerde eigenschappen.

 

Related models: 

-   AIDA Model

-   7S Model

-   Knowledge Triangle

-   INK

-   SWOT Analysis

-   Balanced Scorecard

-   Five Forces

-   BCG Matrix

-   6W's of Corporate Growth

-   CRM;Kondratieff

-   Customer Pyramid

-   Product Life Cycle

 

 

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Productlevenscyclus